Estrela Mountain Dog

cropped-hund.pngEstrela Mountain Dog, eller Cão da serra da estrela som rasen också heter, är en bergshund som ursprungligen kommer från Serra da Estrela i norra Portugal. Rasen är en av de äldsta raserna från den iberiska halvön, där den använts som bergshund i flera hundra år.

Estrela Mountain Dog hade som främsta uppgift att vakta herdens flock. Än idag används rasen till detta ändamål i delar av Portugal. I Sverige är rasen idag främst en sällskapshund. Dock är den inte en idealisk förstagångshund, utan en erfaren hundägare krävs då rasen fortfarande sitter på en hel del vaktinstinkter.

Hälsa och mentalitet

Rasen är största del en frisk ras som når en hög levnadsålder på omkring 12 till 14 år. Höftledsdysplasi förekommer i mindre utsträckning, vilket är relativt vanligt hos större raser. När det kommer till mentaliteten är Estrela Mountain Dog en mycket lojal följeslagare. Rasen är sin familj trogen, men kräver samtidigt en fast hand. Den är självständig och har stark vaktinstinkt, vilket kan vara svårt att avläsa och förstå sig på om man inte har erfarenhet av hundar sedan tidigare. Detta är därför en hund som lämpar sig bäst för en person som har haft stora hundar tidigare.

Utseende och skötsel

Estrela Mountain Dog är en stor och kraftfull hund med en mankhöjd på upp till 72 cm. Hanar blir mellan 65-72 cm höga, medan tikar blir något mindre, 62-68 cm. Hanarna väger vanligtvis mellan 40-50 kg och tikarna 30-40 kg. Det finns både kort- och långhåriga individer inom rasen. Till färgen kan Estrela Mountain Dog vara enfärgad gul, fawn eller grå eller brindle i samma färger med svartaktig tigrering. Det är vanligt att huvud och ansikte är svart.estrella

När det kommer till skötsel är rasen relativt enkel. Självklart kräver den en hel del motion och mental stimulans, precis som alla andra hundar, men i övrigt är den enkel att sköta. Pälsen behöver lite extra omvårdnad vid fällningstider genom att man borstar och plockar bort löst sittande hår.