Att Köpa Hund

Det finns mycket att tänka på när du ska köpa hund, speciellt om det är din första hund. Först och främst är det viktigt att du ser över ditt liv och är säker på att du har vad som krävs för att kunna vara en bra hundägare. Inte bara idag, utan även 10 år framåt och kanske ännu längre. En hund behöver ständig omvårdnad i form av kärlek, fysisk aktivitet, mental stimulans och bra mat. Det tar både tid och kostar pengar att vara en bra hundägare.

Att tänka på

En viktig förutsättning för att ha hund är att ha tid för den. Särskilt när den är valp och unghund behöver den otroligt mycket uppmärksamhet. Inte bara dagtid, utan dygnet runt. Du ska aldrig lämna en hund ensam mer än 5 timmar. En valp bör inte lämnas ensam alls innan den känner sig trygg i hemmet. Tiden du lägger ner på att uppfostra en trygg och välmående hund har stor betydelse för framtiden.puppy

Tänk även på att en hund kostar mycket pengar. Allt från vaccinationer och försäkring till mat, tillbehör och eventuellt hundkurser är sådant du bör räkna in i årskostnaderna. Första året landar årskostnaden vanligtvis minst på närmare 20 000 kronor. Resterande år får du räkna med att det går åt minst 10 000 kronor om året för att din hund ska ha allt den behöver.

Nästa viktiga steg är att komma fram till vilken ras du ska välja. Här ska du inte bara tänka på utseende eller vilken image hunden ger dig, utan det är viktigt att du väljer en ras som passar din livsstil. Läs på ordentligt om olika raser och ta reda på allt från hälsa och vanliga sjukdomar till egenskaper och mentalitet. Gillar du att sporta och vara aktiv kan du välja en ras med lite fart i, medan du som föredrar lugna promenader i parken kanske bör välja en sällskapshund.dog

När du bestämt dig för en ras kan du börja kika på och eventuellt kontakta olika uppfödare som föder upp rasen. Besök uppfödaren för att se hur hundarna lever och tänk på att personkemin mellan dig och den uppfödare du väljer bör kännas bra. Av en bra uppfödare kan du få flera goda råd och dessutom hjälp om du skulle behöva det.